fair and sustainable

fully customizable

delivered within 3 weeks

Wat is slow fashion en hoe kun jij je steentje bijdragen?
Slow fashion probeert de huidige kledingindustrie op z’n kop te zetten. Maar wat is slow fashion nou precies? En hoe herken je een slow fashion merk? In deze blog leggen we je uit wat de term precies inhoudt en waarom slow fashion zo belangrijk is in de huidige kledingindustrie.

Het probleem met fast fashion

Slow fashion is het tegenovergestelde van fast fashion. Sinds de industriële revolutie wordt er meer en meer kleding geproduceerd op een steeds hoger tempo. Ook de prijzen worden steeds goedkoper. Dat gaat zo ver dat kleding tegenwoordig soms als wegwerpartikel wordt gezien. Wereldwijd wordt er elke seconde 1 vuilniswagen aan textiel naar de stortplaats gereden.

Ter illustratie van de fast fashion industrie: een katoenfabriek

De fast fashion beweging is dus niet bepaald duurzaam. Minder dan 1 procent van alle kleding wordt gerecycled. En de productie van kleding heeft ook nog eens grote gevolgen voor het milieu. Het produceren van alleen al een katoenen shirtje kost veel water en giftige chemicaliën die veel CO2 uitstoten. Daarnaast worden op veel plekken fabrieksarbeiders nog systematisch uitgebuit terwijl ze werken op onveilige plekken. Zolang wij zo goedkoop mogelijk onze shirtjes willen kopen, houden we dit systeem nog lang in stand.

Wat is slow fashion?

Maar het kan dus anders. Slow fashion probeert namelijk het fast fashion model op z’n kop te zetten. Zo zet het de remmen op buitensporige productie en onze achteloze consumptie. De beweging zet zich in voor een industrie die om de mens en het milieu geeft. 

Slow fashion legt dus een focus op het proces en de middelen die nodig zijn om fashion te produceren. Dit moet als het ware ‘langzamer’ gebeuren. Voor een producent betekent dat bijvoorbeeld een keuze voor betere kwaliteit stoffen die daardoor langer meegaan. Daarnaast staan belangrijke waardes voorop zoals eerlijke behandeling van mensen, dieren en de aarde tijdens het proces.

Kenmerken slow fashion

  • Hoge kwaliteit kleding, duurzame materialen
  • Kledingstukken zijn meer tijdloos dan trendy
  • Vaak in kleinere winkels/platforms verkocht, dan grote ketens
  • Duurzame kleding die niet als wegwerpartikel wordt gezien
  • Een bewuste en doelgerichte aankoop door de consument

Slow fashion legt de bal bij jou neer

Slow fashion legt dus niet alleen de verantwoordelijkheid bij producenten. Slow fashion vraagt jou, de consument, om een stap terug te nemen en kritisch te kijken naar je kleding kast. Heb je dat nieuwe kledingstuk nou echt nodig?

Slow fashion: Koop minder, kies bewust, doe er lang mee

Door slow fashion worden we uitgedaagd minder nieuwe kledingstukken te kopen en te kiezen voor tweedehands winkelen wanneer dat kan. Wanneer je wel voor een nieuw kledingstuk kiest, ga dan voor hoge kwaliteit. Hoogste tijd dus om te stoppen met zo’n aankoop van 6 goedkope polyester T-shirts, waarvan je eigenlijk al weet dat ze na korte tijd al kapot gaan.

Ten slotte vraagt slow fashion van ons om kleding niet als wegwerpartikel te beschouwen. Start in plaats daarvan met iets te repareren, door weg te geven of te recyclen als je er niks meer mee kan. Niet te vergeten: deze nieuwe houding bespaart je ook nog eens veel geld!

Hoe kwam slow fashion op?

Steeds meer merken doen zich af van fast fashion en kiezen voor een meer duurzame manier van kleding maken, slow fashion dus. Deze term werd gestart door Kate Fletcher van het Centre for Sustainable Fashion. Ze liet zich inspireren door het fenomeen van de slow food beweging. Net zoals slow food, vond ze het belangrijk dat de mode industrie zich in een langzamer tempo moest gaan bewegen. Ze definieert slow fashion daarom als een focus op kwaliteit in plaats van snelheid. In plaats van het najagen van trends, focust slow fashion kleding zich vaak op blijvende stijl en tijdloze designs.

Slow fashion: een vrouw die in haar kledingkast kijkt

Hoe herken je een slow fashion merk?

Je zoektocht naar een slow fashion merk kan verwarrend zijn. Veel merken claimen duurzaam te zijn, maar doen in de praktijk weinig voor een betere wereld. Maar hoe herken je dan een slow fashion merk?

Let goed op hoe transparant een merk is over hoe de kleding is geproduceerd. Voldoet een merk aan belangrijke keurmerken? Een aantal keurmerken zijn goed om in je achterhoofd te houden:

  • GOTS, het grootste keurmerk. Staat garant voor zowel duurzame als ethische productie van biologische natuurlijke stoffen
  • The Fair Wear Foundation, een keurmerk dat eerlijke productie en veilige arbeidsomstandigheden waarborgt
  • Fairtrade, het grootste erkende eerlijke handel keurmerk in de wereld

At Stricters you can find sustainable clothing of the highest quality.

Spotlight

Want to stay up to date with the latest updates, blogs and sales? Keep an eye on the newsletter!

Related blogs

Dit zijn de 5 meest duurzame stoffen

Fair trade clothing: What is it and why is it not yet obliged?

Please select listing to show.