eerlijk en duurzaam

volledig aanpasbaar naar wens

geleverd in 3 weken

Dit zijn de 5 meest duurzame stoffen
Polyester, katoen, Acryl, TENCEL en linnen.. Dat is nog maar een kleine selectie van stoffen die worden gebruikt voor kleding. De stoffen verschillen van elkaar: in eigenschappen, productie maar ook in duurzaamheid! Niet elke stof is even duurzaam. Benieuwd welke stoffen wel goed passen in een duurzame kledingkast? Wij hebben 5 milieuvriendelijke stoffen voor je op een rijtje gezet!

#5 Biologisch katoen

De meest gebruikte stof in de kledingindustrie is by far katoen! De stof voelt fris aan en super veelzijdig. Toch is katoen ook één van de meest impactvolle materialen ter wereld, vanwege de grote waterverspilling en het gebruik van pesticiden en chemicaliën. Gelukkig is er een alternatief, namelijk biologisch katoen! Deze staat op een welverdiend plekje nummer 5 van onze lijst met duurzame stoffen. Het verschil tussen beide stoffen is dat bij biologisch katoen natuurlijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Zo blijft onder andere de kwaliteit van de grond beter en is er uiteindelijk minder water en mest nodig om de vezels te verbouwen. Daarnaast wordt er in het productieproces minder water verspild dan bij regulier katoen. Wist je dat voor een normaal katoenen shirt 2700 liter water wordt gebruikt? Voor een shirt van biologisch katoen is dat 60% minder!

Duurzame stoffen blog

#4 Viscose

Op nummer 4 van onze lijst met duurzame stoffen staat de semi-synthetische stof Viscose, wat we ook kennen als Rayon! Semi-synthetisch betekent in dit geval dat het materiaal van de stof op natuurlijke basis is, maar dat met behulp van chemicaliën de echte stof vezel wordt gemaakt. Viscose wordt gemaakt van cellulose afkomstig uit bomen, oftewel: houtpulp. In een bad van chemicaliën wordt de houtvezel omgetoverd tot een garen, waar stoffen van worden geweven. Qua look is de stof is een diervriendelijk alternatief voor zijde. De stof voelt aan als katoen, maar is wel een stuk luchtiger en absorbeert vocht beter. De stof is super veelzijdig en kan makkelijk worden geverfd.

Maak impact met je kledingkeuze

Nog niet de overstap gemaakt naar duurzame kleding? Geen zorgen! Wij willen jou graag helpen de eerste stap te zetten. Met onze eerlijke en duurzame kleding maak je een positieve impact op mens en milieu! Samen veranderen we de kledingindustrie.

Shop nu

#3 (Biologisch) linnen

Die mooie, natuurlijke, sterke stof met grove vezel: linnen! Van alle duurzame stoffen, is dit een favoriet voor in de zomer. De ademende en vochtregulerende kwaliteiten houden je lekker koel als het warm is, en verder is de stof ook nog eens hartstikke duurzaam! Linnen wordt gemaakt van vlas uit de vlasplant, een plant waar relatief weinig gif of kunstmest voor nodig is om te groeien. Bij biologisch linnen wordt dit zelfs zo veel mogelijk vervangen door natuurlijke bestrijdingsmiddelen en mest! De stof is een stuk zuiniger in waterverbruik dan bijvoorbeeld katoen en tegelijkertijd ook een stuk sterker (wel twee tot drie keer zo sterk als katoen). De stof is stug, maar hoe meer je de stof wast, hoe zachter het wordt. 

Duurzame stoffen blog

#2 Hennep 

Dit is één van onze favoriete duurzame stoffen: stof gemaakt van Hennep! Deze vezel is mega duurzaam. Zo groeit de hennepplant supersnel en blijft de kwaliteit van de grond goed omdat de plant weinig mest nodig heeft. Daarnaast heeft de plant weinig tot geen last van insecten, waardoor chemische bestrijdingsmiddelen dus niet nodig zijn. De stof is erg sterk en heeft daarom een lange levensduur: perfect voor werkkleding en jeans. Toch is dat ook gelijk de keerzijde van Hennep. De stoffen zijn erg grof en stug en worden pas zacht wanneer je het met andere stoffen mengt. De mix van katoen en hennep zorgt bijvoorbeeld voor een zachte, soepele stof. Nadeel hiervan is dat je de stof later lastiger kunt recyclen. 

#1 Lyocell / TENCEL

En dan de echte winnaar uit deze lijst, die met schouders boven de andere stoffen uitsteekt: Lyocell. Een andere naam voor deze stof is TENCEL, een gepatenteerde naam die stoffenfabrikant Lenzing gebruikt voor haar producten van Lyocell. De semi-synthetische stof is een duurzamere vervanging voor Viscose: bij productie worden de chemicaliën en stoffen niet in de natuur gedumpt, maar steeds opnieuw gebruikt. Dit “closed loop” systeem vangt de gebruikte stoffen op en zet ze opnieuw in bij de volgende productie. De stof wordt gemaakt van houtpulp van de eucalyptusboom, welke voor ongeveer 70% zelfredzaam is. Dit heeft als gevolg dat de eucalyptusboom weinig grondwater gebruikt. Lyocell heeft een zijdeachtige look. De stof is sterker dan katoen, en neemt ook nog eens meer water op. Wel is de stof vrij kwetsbaar als het nat wordt. Dus om nog lang te genieten van je kleding is het belangrijk je aan de wasvoorschriften te houden. 

Duurzame stoffen

Alle stoffen die hier genoemd zijn, zijn biologisch afbreekbaar en worden gemaakt van natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen. Dat maken al deze stoffen veel beter dan de synthetische stoffen die op de markt zijn, zoals Polyester en Nylon. Wil je weten wat de impact van die stoffen is, check dan onze blog over synthetische stoffen!

Alle kleding op stricters.com is gemaakt van biologisch katoen en/of gerecycled polyester. Neem gerust een kijkje in ons assortiment aan duurzame kleding.

Op Stricters vind je eerlijke en duurzame kleding van de hoogste kwaliteit.

Op de hoogte blijven van de laatste updates, blogs en kortingen? Houd onze nieuwsbrief in de gaten!

Gerelateerde blogs

Dit zijn de 5 meest duurzame stoffen

Met deze wastips kun jij nog langer genieten van je kleding

Please select listing to show.