eerlijk en duurzaam

volledig aanpasbaar naar wens

geleverd in 3 weken

Global Organic Textile Standard (GOTS)

Wat is Global Organic Textile Standard (GOTS)?

“Gemaakt van GOTS gecertificeerd katoen” is misschien wel de meest gebruikte zin op Stricters.com. Veel van onze merken zijn GOTS gecertificeerd, maar waar staat dat nou eigenlijk voor? GOTS staat voor Global Organic Textile Standard en is één van de grootste duurzame certificaten van dit moment. Het keurmerk staat garant voor zowel duurzame als ethische productie van biologische natuurlijke stoffen, zoals biologisch katoen, wol en linnen. 

Het label werd in 2006 opgezet en had als doel de standaard te worden voor biologisch katoen. In het kort: dat is gelukt. GOTS universele keurmerk voor biologisch katoen, en is overal over de hele wereld erkend. 

Het bijzondere aan GOTS is dat ze enerzijds kijken naar biologische teelt en verwerking van de stoffen, maar anderzijds ook staan voor eerlijke en humane productie. Daarmee is het een alomvattend keurmerk, die de consument verzekert van een ethisch productieproces dat zowel de aarde als werknemers beschermt. 

Er zijn twee verschillende varianten van het GOTS-label: kleding die voor 95% uit biologische textielvezels bestaat en kleding die voor minstens 70% uit biologische textielvezels bestaat. Bij het tweede geval is de producent verplicht het percentage van textielvezels op het label te vermelden. Wanneer je een GOTS-certificatie ziet maar geen percentage, dan weet je dat het kledingstuk voor minstens 95% uit biologisch textiel bestaat.     

Waar controleert GOTS op?

GOTS heeft vier verschillende gebieden waar ze merken op controleren: stoffen; impact op het milieu, sociale maatregelen en technische kwaliteit. 

Stoffen

Het eerste focusgebied van GOTS richt zich op het materiaal van de kleding: katoen, linnen en wol. GOTS gecertificeerde stoffen zijn gemaakt van vezels die biologisch worden geteeld. Onder “biologisch geteeld” verstaat GOTS dat de boer handelt in lijn met de biologische standaarden van het land waar het eindproduct wordt verkocht. In Europa betekent dit bijvoorbeeld dat er geen pesticiden en kankerverwekkende stoffen mogen worden gebruikt in productie van de kleding. 

Impact op het milieu

Naast het gebruik van biologisch geteelde vezels, moet het merk ook in productieproces voldoen aan de biologische standaarden van GOTS om de impact op het milieu te verkleinen. Deze regels komen neer op de volgende punten:

 • Biologische vezels worden duidelijk gescheiden van “normale” vezels
 • Heftige chemicaliën en zware metalen worden gemeden en sommigen zijn zelfs verboden. Zo moet bleek op basis zijn van zuurstof, niet op chloor. Azo verf is verboden en hetzelfde geldt voor PVC, nikkel en chroom. Naast een kleinere milieu-impact, zijn giftige stoffen ook verboden om de veiligheid van werknemers en consumenten te waarborgen.
 • Verpakking moet zijn op basis van papier of karton. Deze moeten zijn gerecycled of een FSC of PEFC-certificaat hebben. 

Sociale maatregelen

GOTS kijkt verder dan alleen materialen en stoffen, en heeft ook regels opgesteld voor arbeidsomstandigheden. Ze hanteren de volgende regels als het gaat om mensenrechten. Deze rechten zijn gebaseerd op de International Labour Organisation conventies en de universele verklaring van de rechten van de mens.

 • Werk is vrij gekozen: geen gedwongen arbeid;
 • Vrijheid van vereniging voor werknemers;
 • Veilige en hygiënische arbeidsomstandigheden;
 • Geen kinderarbeid;
 • Recht op minimumloon;
 • Geen buitensporige werktijden;
 • Geen discriminatie;
 • Zekerheid van werk: eerlijke arbeidscontracten;
 • Onmenselijke behandeling is verboden.

Technische kwaliteit

Als laatst kijkt GOTS naar de kwaliteit van de kledingstukken, want iets is pas écht duurzaam als het lang meegaat. De kledingstukken moeten verschillende tests kunnen doorstaan. Deze controles testen het product op wrijving, transpiratie, licht- en was vastheid en krimp. Ook wordt er onderzocht of de stoffen ongewenste residuen achterlaten. 

Waarom is dit keurmerk belangrijk? 

Een hele lijst criteria dus! En als je naar specifieke regels kijkt wordt de lijst nog stuk langer. De reden waarom GOTS zo streng is op biologisch teelt, is omdat de productie van reguliere textielvezels enorm belastend is voor de natuur. Bij de productie van regulier katoen worden heel veel chemicaliën gebruikt. En dan gaat het écht om een hele hoop: voor één katoenen T-shirt van ongeveer 250 gram wordt zo’n 150 gram aan pure chemicaliën en pesticiden gebruikt. Bovendien zijn deze chemicaliën hartstikke schadelijk voor de natuur en mensen. De afvalstoffen putten de grond uit en katoenboeren krijgen te maken met ernstige gezondheidsklachten: huidproblemen, hersenbeschadigingen, verminking of kanker. De stoffen die worden gebruikt in de textielindustrie hebben een enorme impact en mens en dier hebben daar dagelijks onder te lijden.

Gelukkig zijn er alternatieven! Natuurlijke textielvezels kunnen ook geproduceerd worden zonder schadelijke stoffen en onder werkomstandigheden die menselijk en eerlijk zijn. GOTS controleert deze standaarden en werkt samen met kledingproducenten om de textielindustrie te verbeteren.

Voor meer informatie…

Bekijk hier de site van GOTS voor specifieke informatie en richtlijnen

https://www.global-standard.org/

Of bekijk deze video waar het beleid van GOTS nog een keer helder wordt uitgelegd