eerlijk en duurzaam

volledig aanpasbaar naar wens

geleverd in 3 weken

Synthetische stoffen
Synthetische stoffen dragen op verschillende manieren bij aan het verplasticen van onze samenleving. Een "ecologische ramp" volgens veel experts. Op welke manier hebben synthetische stoffen schadelijke gevolgen? En hoe zit het met die microvezels? Je leest het in deze blog!

Wat de impact is van synthetische stoffen?

Ze zijn niet meer weg te denken uit de huidige kledingindustrie: synthetische stoffen. In de 20e eeuw werden er voor het eerst man-made fibers op de markt gebracht, wat een enorme stap was voor de kledingindustrie! Waar mensen eerst volledig afhankelijk waren van dierlijke of natuurlijke stoffen, met de onregelmatigheden die daar bij kwamen kijken, kon men nu vezels maken die altijd aan hun wensen voldeden: goedkoop, licht, waterafstotend en zonder kreukels. 

Sindsdien hebben veel natuurlijke stoffen plaats moeten maken voor synthetische. Het grootste deel van de kleding die nu in de winkels ligt is door mensen gemaakt. Wat zijn synthetische stoffen precies? En welke impact hebben ze op het milieu? 

Wat zijn synthetische stoffen?

Synthetische stoffen worden dus gemaakt door mensen. De vezels zijn op basis van aardolie en worden door speciale productietechnieken en chemicaliën tot stoffen geweven. Eigenlijk zijn de stoffen dus van plastic, wat maakt dat ze niet biologisch afbreekbaar zijn. Bekende synthetische stoffen zijn bijvoorbeeld Polyester, Nylon, Acryl en Fleece. De stoffen hebben elk hun eigen eigenschappen. Zo staat Fleece bekend als warme stof, Nylon als super sterk en Acryl als goede vervanging voor wol. Omdat de meeste synthetische stoffen relatief goedkoop zijn om te maken, worden ze veel gebruikt in de kleding die je vindt bij fast-fashion ketens zoals H&M en ZARA. 

Maak impact met je kledingkeuze

Nog niet de overstap gemaakt naar duurzame kleding? Geen zorgen! Wij willen jou graag helpen de eerste stap te zetten. Met onze eerlijke en duurzame basics maak je een positieve impact op mens en milieu! Samen veranderen we de kledingindustrie.

Shop nu

Natuurlijke vezels versus synthetische vezels? 

Natuurlijke stoffen worden gemaakt van, surprise, natuurlijke vezels. Denk hierbij aan linnen en katoen, maar ook wol en zijde zijn natuurlijke stoffen. Hoewel het in eerste instantie misschien lijkt alsof natuurlijke vezels veel duurzamer zijn, is dat niet in alle gevallen zo. Zo heb je voor natuurlijke vezels erg veel water nodig en voor synthetische vezels een stuk minder. Daarnaast is de het productieproces van dierlijke, natuurlijke stoffen niet altijd diervriendelijk. Het gebruik van dieren kan worden vermeden bij de productie van synthetische materialen. 

Toch wegen deze voordelen niet op tegen de nadelen van synthetische stoffen. Dat heeft te maken met de grondstoffen van synthetische stoffen en het feit dat ze niet-biologisch afbreekbaar zijn. 

synthetische stoffen

Grondstoffen

Synthetische stoffen worden, net als plastic, gemaakt van aardolie. Aardolie is een fossiele brandstof, wat bij het winnen en verbranden het milieu flink vervuilt. Daarnaast is aardolie een niet-hernieuwbare energiebron. Dit betekent dat de bron eindig is: olie kan namelijk opraken. Het gebruik van aardolie voor kleding is dus op de lange termijn niet vol te houden. We moeten daarom op zoek naar nieuwe, hernieuwbare en duurzame stoffen om het gebruik van synthetische vezels te kunnen verminderen. 

Niet-biologisch afbreekbaar

Net zoals elk ander plastic afval, zullen synthetische stoffen nooit volledig vergaan. Hoewel de plastic deeltjes klein worden, komen we er nooit helemaal van af. Dat betekent dat de plastic-afvalhoop steeds groter wordt. De enige manier hoe kledingmerken dus van hun overgebleven collecties afkomen, is door de kleding te verbranden. Bij deze praktijken komen grote hoeveelheden CO2 vrij, wat een enorme impact heeft op het milieu. 

En hoe zit dat met die microvezels?

Dit is helaas nog niet het hele verhaal. Naast het feit dat de kleding zelf van plastic is, laat de kleding ook op andere plekken sporen van plastic af. Elke keer wanneer je een kledingstuk van synthetische stoffen wast, komen er kleine stukjes plastic vrij. Deze microplastics zijn zo klein dat ze niet kunnen worden opgevangen door waterfilters en zo belanden ze dus in onze watersystemen. Wetenschappers hebben onderzocht waar deze deeltjes terecht komen. Het antwoord is: bijna overal. Zo zijn er onder andere plastic deeltjes gevonden in vissen, honing, verschillende bieren, maar ook in ons drinkwater en zelfs in de lucht die we inademen! 

Synthetische stoffen dragen dus op verschillende manieren bij aan het verplasticen van onze samenleving: een “ecologische ramp” volgens veel experts. De plastic deeltjes zouden volgens hen schadelijke gevolgen hebben voor het menselijk lichaam, dieren en ecosystemen. Hoewel synthetische stoffen een aantal voordelen hebben ten opzichte van natuurlijke stoffen, is de ecologische impact van kunstmatige stoffen op de lange termijn groter dan die van natuurlijke stoffen.

Aangezien fossiele brandstoffen langzamerhand op raken en plastic kleding niet biologisch afbreekbaar is, is het tijd om te investeren in duurzame en lange termijn-oplossingen. Biologische, natuurlijke of tweedehands kleding zijn hiervoor goede opties. Leer meer over de 5 meest duurzame stoffen, of check hier ons blog over duurzame kleding.

Op het platform Stricters vind je kleding die is gemaakt van biologisch katoen of gerecycled polyester. De kleding die van polyester is gemaakt, een synthetische stof, is dus gerecycled. Hiermee zorgen we er voor dat er geen nieuwe synthetische materialen de wereld in worden geholpen en dat gebruikte vezels een nieuw leven krijgen. Bekijk onze collectie.

At Stricters you can find sustainable clothing of the highest quality.

Spotlight

Want to stay up to date with the latest updates, blogs and sales? Keep an eye on the newsletter!

Related blogs

Dit zijn de 5 meest duurzame stoffen

Fair trade clothing: What is it and why is it not yet obliged?

Please select listing to show.