✓   Duurzame producten
✓   Gratis bezorging vanaf €50,-
✓   Eerlijke producten    
6 Redenen waarom eerlijke kledingmerken de norm worden

Eerlijke kledingmerken produceren hun kledingstukken tegen leefbare lonen en zorgen voor goede arbeidsomstandigheden gedurende het gehele productieproces. Dit soort kleding wordt fair trade kleding genoemd is nu nog eerder uitzondering dan regel. Toch zien steeds meer kledingmerken in dat de verandering van de huidige kledingindustrie grotendeels in hun handen ligt en dat zij het anders moeten gaan doen. Deze verandering wordt zowel door henzelf als door externe factoren in gang gezet. Binnen een afzienbare tijd zullen eerlijke kledingmerken zelfs de boventoon voeren en wordt er een transitie in gang gezet richting fair trade kleding als norm. 

Inhoudsopgave

  1. De bewuste consument
  2. Educatie
  3. Wet- & regelgeving
  4. Startende kledingmerken
  5. Gevestigde kledingmerken
  6. Influencers & bekende personen

CONSUMENTEN WORDEN BEWUSTER

De groep millennials wordt alsmaar groter en dit gaat gepaard met een veranderende trend in consumentengedrag. De toenemende koopkracht van deze bevolkingsgroep zorgt voor een stijging van sociaal bewust consumentengedrag. Onderzoek heeft uitgewezen dat zelfs 75 procent van de millennials meer zou betalen voor bewuste producten, waar het globale gemiddelde een stuk lager ligt. Uit onderzoek van de ABN Ambro blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders tot zekere hoogte kleding koopt die eerlijk geproduceerd is. Dit aantal zal flink kunnen toenemen als generatie Y (millennials) en de daaropvolgend generatie Z daadwerkelijk bewuster gaan consumeren. Dit lijkt te worden bevestigd door consumentengedrag in de modebranche. Zo zijn afgelopen jaar zoektermen gerelateerd aan duurzame en ethische mode met 66% toegenomen binnen de grootste modezoekmachine Lyst.

Consumenten worden vaak gezien als belangrijkste factor om de transitie naar eerlijke kleding daadwerkelijk vaart te geven. Veel van de hieronder genoemde redenen zullen daar een reactie op zijn. 

eerlijke kledingmerken
Foto van: Aftenposten

EDUCATIE

Het grote aantal bewuste jongeren lijkt gecorreleerd met de toenemende mate van ethische en maatschappelijke vraagstukken in het onderwijs. Zo zien bedrijfskundige en economische opleidingen het als hun plicht om studenten te onderwijzen over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Studenten in het mbo zijn zelfs verplicht om het vak Burgerschap te volgen. Op deze wijze doen studenten kennis op over verschillende maatschappelijke en sociale onderwerpen. Educatie over MVO draagt vervolgens bij aan de kijk op morele kwesties zoals eerlijke handel.

WET- EN REGELGEVING WORDT STRIKTER

Sinds de Rana Plaza ramp in Bangladesh, zijn wereldwijde wet- en regelgevingen rondom arbeidsomstandigheden en lonen flink aangescherpt. Zo zijn de veiligheidseisen voor textielfabrieken in Bangladesh strenger geworden en wetten rondom minimumlonen ingevoerd. Maar ook globaal gezien zijn er veranderingen geweest na de ramp. Meer dan 200 internationale bedrijven hebben het ‘Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh’ toen der tijd getekend. In dit akkoord staan afspraken over o.a. veiligheidsnormen en arbeidsrechten die gelden voor meer dan 2,5 miljoen kledingarbeiders. De verlenging van het akkoord zorgt voor het doortrekken van veiligheid in de industrie. Helaas blijven eerlijke lonen nog achter door het nastreven van winstmaximalisatie.

Ook in Nederland worden wetten aangenomen ten gunste van de arbeidsomstandigheden in productielanden. Zo is recentelijk de Wet Zorgplicht Kinderarbeid aangenomen door de Eerste Kamer. Door deze wet zullen bedrijven strenger moeten zijn tegenover de gehele productieketen en zal maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen verplicht worden.

STARTENDE KLEDINGMERKEN STREVEN NAAR MVO

Het aantal startende ondernemers in de kledingbranche neemt alsmaar toe. Tegelijkertijd is onze maatschappij in transitie en stijgt de vraag naar MVO en duurzaam ondernemen. Wereldwijd zijn er veel ondernemers die bij het opzetten van hun modemerk daarom rekening houden met deze factoren. Ze vermijden traditionele productiemethoden en beginnen direct eerlijk en milieuvriendelijk te produceren. Startups kiezen hiervoor uit eigen frustratie of door het inzicht dat de traditionele wijze van productie niet eeuwig voort zal duren. Deze beweging lijkt zich in een flink tempo te versnellen.

kleding mvo

GEVESTIGDE KLEDINGMERKEN ONDERGAAN VERANDERING

Niet alleen startende modemerken stappen af van onethische productieprocessen, ook grote spelers ondergaan veranderingen. Als eerlijke kledingmerken in de toekomst de norm gaan worden, dan zullen ook grote kledingmerken moeten transformeren. De transitie is een industrie-breed fenomeen en gevestigde kledingmerken bepalen tot zekere hoogte het keertempo. 

Om succesvol in de mode-industrie te zijn, is verandering en aanpassingsmogelijkheid een vereiste. Anno 2020 verwacht onze samenleving een industrie zonder mishandeling van arbeiders of vernietiging van onze wereld. Alhoewel er flinke kritiek is op bewuste kledinglijnen van fashion giganten als H&M en Zara, lijken deze gevestigde kledingbedrijven langzamerhand te gaan luisteren naar de vraag van de bewust wordende samenleving. 

INFLUENCERS STEUNEN FAIR FASHION

Op sociale media word je overspoeld met berichten van influencers die bewuste kleding promoten. Duurzaamheid is namelijk hip en volgers geven kritiek op producten die afkomstig zijn uit de fast fashion industrie. Daarbij stimuleren diverse modebedrijven bekende personen om eerlijke en duurzame kleding te promoten. Zo heeft de Bijenkorf in 2018 een duurzaamheidscampagne gehouden met Nederlandse influencers als Yara Michels en Lizzy van der Ligt. Ook Vogue richt zich op de toekomst van onze wereld met sterren als Emma Watson die hierin het voortouw nemen. 

Natuurlijk moeten we kritisch blijven op deze acties van modebedrijven en fashion influencers. Hun hoofdactiviteiten zijn flink controversieel ten opzichte van ethisch verantwoorde mode. Toch zorgen bewuste modecampagnes en sociale media content voor veel bereik en leidt dit tot meer bekendheid van duurzame kledingmerken. 

Gerelateerde blogs

Wat is circular fashion?

Hoe grote kledingmerken tijdens de coronacrisis hun leveranciers in de steek lieten