fair and sustainable

fully customizable

delivered within 3 weeks

Zo duurzaam zijn je favoriete sportmerken + onze aanraders
Of je nou drie keer per week te vinden bent in de sportschool, soms een hardlooprondje rent of gewoon houdt van bankhangen in hele chille kleren: sportkleding is een goede toevoeging in elke kledingkast. Toch is sportkleding kopen best lastig als je dat op een duurzame en eerlijke manier wilt doen. Hoe doen grote sportmerken het op het gebied van duurzaamheid en fair trade kleding? En bij welke duurzame sportmerken zit je sowieso goed? Wij geven jou een lijstje!

Kun je verantwoord shoppen bij de grote jongens? 

Nike, Adidas, Puma en Reebok: dé grote jongens op het gebied van active- en sportwear. Hoe doen zij het eigenlijk op gebied van duurzaamheid en eerlijke handel? Op GoodOnYou komen alle 4 de merken niet heel slecht, maar ook niet heel goed uit de verf. Nike, Puma en Reebok krijgen alle drie het label “it’s a start” maar Adidas heeft zelfs een “good” weten te bemachtigen. Alle vier de merken lijken het vrij goed te doen op gebied van duurzame materialen: een groot deel van de collectie wordt gemaakt van duurzaam katoen en gerecycled polyester. Toch laten alle merken steken vallen op het gebied van eerlijke productie. Hoewel de merken voor sommige delen van de productieketen een “code of conduct” hebben, is er nog veel onduidelijk en ontransparant. Zo hebben geen van de merken een garantie dat hun werknemers minimumloon krijgen. Daarom: over naar de echte duurzame sportmerken

Onze favorieten: 4x duurzame sportmerken

Gelukkig zijn er ook een heel aantal merken waarvan de productietechnieken en omstandigheden wel duidelijk zijn. Deze duurzame sportmerken zijn vaak een stuk kleiner dan de grote jongens, maar des te beter om hen te steunen! Hieronder hebben we vier van onze favorieten op een rijtje gezet.

Iron Roots

Iron Roots is een sportmerk van Nederlandse bodem. In 2017 werd het merk opgericht om sportkleding te maken dat geen plastic bevatte. Waar normale activewear wordt gemaakt van polyester, een stof dat in de was microplastics loslaat, is de duurzame sportkleding van IronRoots gemaakt van natuurlijke stoffen. Hennep, eucalyptus, biologisch katoen en het duurzame TENCEL: dat is waar de kleding van het merk van zijn gemaakt. Je vindt alles wat je nodig hebt bij het sportmerk: t-shirts voor zowel mannen als vrouwen, duurzame joggers, tanktops maar ook accessoires zoals een drinkfles of baseballcap. En nog als mooiste toevoeging: Iron Roots garandeert eerlijke werkomstandigheden voor hun fabrieksmedewerkers. De fabrieken waarmee het merk werkt zijn GOTS en ISO gecertificeerd. Wat dat betekent, lees je hier

Duurzame sportmerken: Iron Roots

Organic Basics

Organic Basics staan vooral bekend om hun duurzame en eerlijke ondergoed, maar het merk heeft ook een paar hele mooie sportartikelen! De Active Leggings van Organic Basics zijn gemaakt van gerecyclede materialen, onder eerlijke arbeidsvoorwaarden en zien er super stylish uit. Combineer de duurzame sportlegging met één van hun sport bh’s van dezelfde duurzame, gerecyclede materialen. Daarnaast wordt de sportkleding van Organic Basics behandeld met “Polygiene”, een milieuvriendelijk stof wat de materialen langer fris houdt. Door deze stof hoef jij je sportkleding minder vaak te wassen, waardoor de kleding dus langer mooi blijft! 

Maak impact met je kledingkeuze

Nog niet de overstap gemaakt naar duurzame kleding? Geen zorgen! Wij willen jou graag helpen de eerste stap te zetten. Met onze eerlijke en duurzame basics maak je een positieve impact op mens en milieu! Samen veranderen we de kledingindustrie.

Shop duurzame basics
Organisch katoen

Pure Sportswear

Nog zo’n leuk duurzaam sportmerk is Pure Sportswear: een Nederlands merk dat duurzame sportkleding maakt van gerecycled polyester. Het polyester wordt gemaakt van oude PET flessen. Deze flessen worden op een duurzame wijze gesponnen tot garen, en daar worden de T-shirts van geweven. De kleding wordt gemaakt in Nederland of Amerika, waar producenten zich moeten houden aan strenge regels voor arbeidsomstandigheden. Het merk maakt duurzame sportshirts voor zowel mannen en vrouwen, in basic maar ook lekker opvallende kleurtjes! 

duurzamesportmerken: Pure Sportswear

CURMS 

Dit is misschien een beetje valsspelen, want we sluiten onze lijst van sportkleding af met een swimwear merk. CURMS is vooral gespecialiseerd in kwalitatief goede en sterke swim- en surfwear, maar heeft ook een paar sportartikelen! Zo maken ze hele mooie en opvallende duurzame sport leggings voor vrouwen. De prints zijn verre van saai, de stoffen duurzaam en de arbeidsomstandigheden ook nog eens goed! Wat wil je nog meer? 

duurzame sportmerken: CURMS

Op zoek naar eerlijk en duurzame basics? De kleding van Stricters is van hoge kwaliteit en duurzaam tot in het kleinste detail.

At Stricters you can find sustainable clothing of the highest quality.

Spotlight

Want to stay up to date with the latest updates, blogs and sales? Keep an eye on the newsletter!

Related blogs

Dit zijn de 5 meest duurzame stoffen

Fair trade clothing: What is it and why is it not yet obliged?

Please select listing to show.