eerlijk en duurzaam

volledig aanpasbaar naar wens

geleverd in 3 weken

Wat is circular fashion?
Circular fashion, ofwel "circulaire mode", is afgeleid van de term "circulaire economie": een systeem waarin grondstoffen niet worden opgebruikt, maar opnieuw worden ingezet voor andere producten. De kringloopeconomie is de tegenhanger van een lineaire economie, waar producten worden weggegooid na gebruik en grondstoffen verloren gaan. In dit artikel lees je alles over circular fashion.

Inhoudsopgave

Circular fashion

De circulaire economie is een vervanging voor het systeem van de lineaire economie. Het idee achter de productiefilosofie van circulaire economie is dat we niet langer kunnen leven zoals we dat een lange tijd hebben gedaan. Langzamerhand raken onze grondstoffen op en dus moeten we een manier vinden om langer te kunnen genieten van de producten die we al hebben. De circulaire economie vermindert het gebruik van grondstoffen door materialen te hergebruiken, en vermindert de impact op het milieu door afval zoveel mogelijk te beperken.

Het circular fashion systeem

Onze huidige kledingindustrie volgt over het algemeen het lineaire systeem: merken produceren een T-shirt, dat shirt wordt gedragen door de consument en wanneer die het niet meer mooi vindt gaat het de prullenbak in. Circular fashion gaat direct tegen dit idee in. Door het gebruik van recyclebare materialen en stoffen op verschillende manieren te gebruiken, verlengen merken en consumenten de levensduur van kleding zo lang mogelijk. Het is een andere manier van kijken naar kleding: niet als wegwerpproduct, maar als iets dat op verschillende manieren waardevol kan zijn. 

Circular fashion is niet een trucje dat merken “erbij” kunnen doen, maar staat aan de kern van hun productieprocess. Circulaire merken ontwerpen hun kleding met duurzaamheid en circulariteit in het achterhoofd. Zowel het product als de productie zijn duurzaam en bij het produceren wordt gebruik gemaakt van hernieuwbare energie. Stoffen moeten kwalitatief goed zijn en materialen moeten kunnen worden gerecycled. Merken die circulair produceren kun je herkennen aan het Cradle2Cradle keurmerk.

Verander de bedrijfsvoering

Laten we eerlijk zijn: om echte stappen te maken richting een circular fashion industry is het aan de producenten van kleding om hun bedrijfsvoering te veranderen. Door te investeren in een duurzaam productieproces, gebruik te maken van duurzame en kwalitatief goede materialen die kunnen worden gerecycled, kunnen deze merken de kledingindustrie écht veranderen.

Maak impact met je kledingkeuze

Nog niet de overstap gemaakt naar duurzame kleding? Geen zorgen! Wij willen jou graag helpen de eerste stap te zetten. Met onze eerlijke en duurzame basics maak je een positieve impact op mens en milieu! Samen veranderen we de kledingindustrie.

Shop duurzame basics

Investeer in kwaliteitskleding

Kleding die lang meegaat vind je doorgaans niet bij fast-fashion ketens zoals H&M en ZARA. Kies in plaats daarvan voor een paar mooie kledingstukken van kwaliteitsmerken. Hier betaal je misschien iets meer voor, maar wanneer het iets is wat je écht mooi vindt is het de prijs helemaal waard! Op deze manier ben je ook een stuk bewuster met wat je koopt: in plaats van allerlei goedkope trendgevoelige items te kopen, koop je nu de dingen waarvan je weet dat je er nog jarenlang plezier van gaat hebben.

Koop tweedehands

Wil je toch wat unieke eyecatchers in je kledingkast als variatie op tijdloze stukken die je hebt gekocht bij mooie duurzame merken? Kijk dan eens bij tweedehandswinkels! Het aanbod is tegenwoordig groot: van hippe vintage winkels tot de kringloop om de hoek. Tweedehandskleding is dé manier om wat mooie duurzame pareltjes te vinden voor een klein prijsje

Doneer of verkoop oude kleding

Uitgekeken op een kledingstuk? Gooi ze dan niet weg maar geef je kledingstuk een tweede leven door ze te doneren of te verkopen! Houdt een kledingruil met vrienden, deel ze uit aan een jonger broertje of zusje of doneer de kleding bij een kringloop of goed doel. Zijn de kledingstukken nog in goede staat en zou je er wat aan willen verdienen? Er zijn genoeg plekken om ze te verkopen! Natuurlijk kan dat op Marktplaats, maar tegenwoordig zijn er ook online verkoopplaatsen speciaal voor kleding: kijk bijvoorbeeld eens op Vinted

Gebruik stoffen opnieuw

Is je oude kleding niet mooi genoeg om te verkopen of doneren, maar je wilt er toch van af? Kijk eens of je wat anders kan met de stoffen! Maak bijvoorbeeld een leuke haarband van een oud t-shirt, of gebruik verschillende reststoffen om een plaid of kussenhoes te maken. Heel erg veel is mogelijk! Op YouTube staan talloze DIY’s om je vrije middagen mee te vullen.

De kleding op Stricters is gemaakt van biologische en gerecyclede stoffen. Bezoek onze webshop.

At Stricters you can find sustainable clothing of the highest quality.

Spotlight

Want to stay up to date with the latest updates, blogs and sales? Keep an eye on the newsletter!

Related blogs

Dit zijn de 5 meest duurzame stoffen

Fair trade clothing: What is it and why is it not yet obliged?

Please select listing to show.