Op basis van onderzoek van de Clean Clothes Campaign is er in veel landen een enorm “wage gap”. Dit is het verschil tussen het loon wat normaal (uitgaand van februari 2020) betaald wordt aan al het personeel in de kledingindustrie en wat er nu betaald wordt. De wage gap wordt veroorzaakt door medewerkers die zijn ontslagen, thuis zitten met onbetaald verlof of slechts een kleine vergoeding krijgen. Dit resulteert in het feit dat het totale loon van alle productiewerkers in Indonesie nog maar 44% is. Wereldwijd is het gemiddeld 61,4%, met uitschieters naar onder als Pakistan 45% en India (Tripur) 43% . Dit houdt in dat wereldwijd tientallen miljoenen medewerkers geen inkomen meer hebben.
Dit alles wordt veroorzaakt door teruglopende omzetten bij productiebedrijven. Als gevolg van de coronacrisis, hebben veel grote kledingbedrijven namelijk hun geplaatste orders gecanceld. Ook als deze al in productie waren of zelfs klaar waren om verscheept te worden.
Maar wat doen de producenten op ons platform anders dan reguliere partijen?
Dat verschilt. Een aantal merken zijn maar beperkt door de coronacrisis geraakt, doordat ze vooral van de online verkoop afhankelijk zijn. Online is de verkoop juist gegroeid de afgelopen maanden. Andere bedrijven zien juist wel een terugloop in orders. Toch is het zo dat ook zij anders met hun producenten om moeten gaan. Een voorbeeld hiervan zijn de merken die het keurmerk van de Fairwear Foundation hebben. Het gedrag van deze merken wordt door deze stichting actief gemonitord. Bij het maken van inkoopbeslissingen zijn de merken die gemonitord worden verplicht om de mensenrechten mee te nemen in hun overweging. Ook zijn er verschillende voorbeelden van de leveranciers van dit platform die er bewust voor kiezen om geen enkel geplaatste order te annuleren en zo hun verantwoordelijkheid te nemen voor de levens van het personeel in de kledingindustrie.
Maar wat kan jij doen?
Wees je bewust dat veel merken geen mensenrechten meewegen wanneer zij orders annuleren. Van onder meer de Primark, C&A, Zara, Mango, Jack and Jones, Vera Moda, Only, Balmain en vele anderen is bekend dat zij orders geannuleerd hebben. Een groot aantal van deze merken weigeren zelfs het volledige bedrag te betalen voor de producten die al de fabriek verlaten hebben en onderweg zijn. Dit heeft desastreuze gevolgen voor miljoenen fabrieksarbeiders. Als dit iets is wat jij belangrijk vindt, kun je grote merken oproepen om te betalen voor hun geplaatste orders. Kom in actie om grote merken te laten betalen, met het #Payup initiatief.
Bronnen:
1: Rapport van Clean Clothes Campaign over onderbetaling in de kledingindustrie tijdens COVID.
2: Fair wear richtlijnen voor COVID.
3: Overzicht bedrijven die de orders zeggen te betalen die al geshipped zijn of in productie.