eerlijk en duurzaam

volledig aanpasbaar naar wens

geleverd in 3 weken

De impact van de kledingindustrie
Misschien heb je weleens deze uitspraak van fashion magnaat Eileen Fisher gehoord: “The fashion industry is the second most polluting industry in the world, just behind the oil industry”. Een duidelijke maar schrikbarende uitspraak. Dat de kledingindustrie vervuilend is, dat wist je misschien al, maar de tweede meest vervuilende industrie? Volgens de New York Times klopt deze uitspraak niet helemaal, maar hoe vervuilend is de kledingindustrie dan wel?

CO2-uitstoot in de kledingindustrie

Zoals we al eerder hebben benoemd in een artikel over duurzame kleding; meldt de UNEP dat de fashion industrie verantwoordelijk is voor 10% van de totale wereldwijde CO2-uitstoot. Daarbij groeit de kledingindustrie exponentieel, mede doordat het consumptiegebruik van inwoners van opkomende landen groeit en de productiekosten van kleding dalen. Als dit tempo zo door blijft gaan, dan zullen de broeikasgasemissies van de mode-industrie tegen 2030 met meer dan 50% zijn gestegen (Ellen MacArthur Foundation, 2017). De belangrijkste reden van dit hoge percentage CO2-uitstoot is echter niet eens distributie, maar het verven en afwerken van de stoffen. Het energieverbruik van deze verfprocessen is zo hoog, omdat grote hoeveelheden water verwarmt moeten worden. Naast deze processen wordt er elke seconde nog eens een vuilniswagen aan textiel weggegooid en verbrandt, wat eveneens een grote bijdrage levert aan de hoge CO2-uitstoot.

Maak impact met je kledingkeuze

Nog niet de overstap gemaakt naar duurzame kleding? Geen zorgen! Wij willen jou graag helpen de eerste stap te zetten. Met onze eerlijke en duurzame basics maak je een positieve impact op mens en milieu! Samen veranderen we de kledingindustrie.

Shop nu

Waterverbruik in de textielindustrie

Ook meldt UNEP dat de fashion industrie 20% van het wereldwijde afvalwater produceert. Hiermee staat de textielindustrie op de tweede plaats van ’s werelds grootste waterverbruik. Ook hierbij is het verven van textiel de grootste boosdoener. Het vervuilde restwater wordt namelijk gedumpt in lokale rivieren, beken of sloten. Per jaar wordt er een hoeveelheid van 2 miljoen zwembaden aan water gebruikt voor het verven van textiel. Daarnaast heeft de katoenplant, de belangrijkste grondstof van textiel, onwijs veel water nodig. De productie van een simpel katoenen T-shirt heeft zo’n 2700 liter water nodig en een gewone jeans wel 7500 liter!

Vervuiling van de oceaan door kleding

Door het wassen van kleding komen er jaarlijks ongeveer 500.000 ton aan microvezels vrij. Dit staat ongeveer gelijk aan 50 miljard plastic flesjes. Microvezels zijn kleine deeltjes plastic die niet afbreekbaar zijn. Verreweg de grootste boosdoener hiervan is de stof polyester. Deze plastic stof is te vinden in ongeveer 60% van alle kleding en is verantwoordelijk voor 2-3 keer meer CO2-uitstoot dan katoen.  De International Union for Conservation of Nature (IUCN) meldt dat 35% van al het microplastic in de oceaan afkomst is door het wassen van synthetische stoffen zoals polyester.

Wil jij weten hoe wij samen al deze cijfers naar beneden kunnen brengen? Lees het het artikel over tips hoe je jouw kledingkast duurzamer kan maken. Ook geïnteresseerd in fair trade kleding? Lees hier waarom dit de norm wordt.

Samen kunnen we deze kledingindustrie veranderen. Maak het verschil door de eerlijke en duurzame basics van Stricters te shoppen.

At Stricters you can find sustainable clothing of the highest quality.

Spotlight

Want to stay up to date with the latest updates, blogs and sales? Keep an eye on the newsletter!

Related blogs

Dit zijn de 5 meest duurzame stoffen

Fair trade clothing: What is it and why is it not yet obliged?

Please select listing to show.