eerlijk en duurzaam

volledig aanpasbaar naar wens

geleverd in 3 weken

4 simpele tips voor een duurzame kledingkast
Zoals eerder benoemd is de mode-industrie erg vervuilend; maar wat kan jij er zelf aan doen om de impact van jouw kledingkast te verbeteren? Wij hebben hier wat tips op een rij gezet zodat jij je kledingkast duurzamer kan maken en jouw impact verbetert!

Denk na voordat je koopt

De voornaamste reden dat de kledingindustrie zo vervuilend is, is overconsumptie. Een gemiddelde vrouw heeft zo’n 150 kledingstukken in haar kast hangen. Vaak worden kledingstukken maar een paar keer gedragen. Een goeie vraag om jezelf te stellen voordat je een kledingstuk koopt, is of je het meer dan 30 keer gaat dragen. Zo niet? Denk dan nog eens goed na of je het wel moet kopen. Daarbij zijn kledingstukken die je meerdere seizoenen aan kan altijd beter. 

Koop kledingstukken van de juiste materialen 

Zoals je hebt kunnen lezen in het artikel over de impact van de kledingindustrie, is 35% van al het plastic in de oceaan afkomstig van microvezels in kleding. Deze microvezels kun je vinden in niet-biologisch afbreekbare materialen zoals nylon en polyester of met gevaarlijke chemicaliën bewerkte materiaal kunstzijde (viscose/rayon). Daarnaast is katoen de meest met pesticide bewerkte gewas ter wereld en heeft het onwijs veel water nodig om te groeien. Katoenproductie is verantwoordelijk voor 18% van het wereldwijde gebruik van pesticiden en 25% van het totale gebruik van insecticiden. Met als gevolg dat het milieu en de menselijke gezondheid daar ontzettend onder moeten lijden. Bijna 1000 mensen sterven per dag aan acute pesticidevergiftiging en nog meer lijden aan chronische ziektes en aandoeningen. Let daarom goed op de materialen die gebruikt worden bij het produceren van je kleding. Dit staat aangegeven op het label of kan je vinden bij productomschrijvingen.

Ben je je kleren zat? Recycle!

Toch komt er een tijd waar je soms afscheid moet nemen van de kledingstukken die achterin je kast liggen. Dagelijks wordt er elke seconde een vrachtwagen vol aan textiel zomaar weggegooid. Lever je oude kleding in bij textiel containers, tweedehands winkels of verkoop het via sites zoals Vinted. Of maak er een gezellig avondje van en organiseer een swap-party met je vrienden! 

Koop kleding die met liefde is gemaakt 

Nog altijd wordt er veel kleding gemaakt onder onbarmhartige arbeidsomstandigheden met oneerlijke lonen en is kinderarbeid nog steeds aan bod. Let daarom bij het kopen van je kleding op de transparantie van het productieproces, door bijvoorbeeld te zoeken naar één van de fair trade keurmerken. Wij geloven dat Fair Trade kleding de norm gaan worden. Benieuwd waarom? Lees dat hier!

Naast de arbeidsomstandigheden, kan je natuurlijk ook letten op de mate van duurzaamheid binnen de waardeketen van een kledingmerk. Productieprocessen, maar ook de wijze van transport en het verpakken is hiervoor van belang. Vanzelfsprekend is dit voor jou moeilijker te beoordelen dan de materialen van een kledingstuk. Gelukkig bewegen we steeds meer naar een wereld waarin openheid hierover vanuit merken de norm wordt. Het vormen van deze norm begint bij jou!

Wil je meer weten waarom duurzame kleding zo belangrijk is? Lees hier artikel over impact van de kledingindustrie en Fair Trade kleding

At Stricters you can find sustainable clothing of the highest quality.

Spotlight

Want to stay up to date with the latest updates, blogs and sales? Keep an eye on the newsletter!

Related blogs

Dit zijn de 5 meest duurzame stoffen

Fair trade clothing: What is it and why is it not yet obliged?

Please select listing to show.